HARTCOACHING

Op naar meer veerkracht in je leven

Voor Wie?

Voor iedereen die stressgerelateerde klachten heeft. 

En welke zijn dit niet? Wat is stress? Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe en interne prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. 

Allerlei dagelijkse prikkels kunnen op deze manier het lichaam zo onder stress brengen dat dit kan leiden tot lichamelijk en psychisch ongemak zoals: - Concentratiestoornissen, - hartkloppingen en hoge bloeddruk, - slaapstoornissen en depressies, - spijsverteringsstoornissen en moeheid, - verminderde immuniteit, - prikkelbaarheid en sterk emotioneel zijn, - burn out en bore out, - enz...

 Dit onvermijdelijke fysiologisch maar natuurlijke proces als reactie op stress is oeroud. Angst zet deze activiteit aan en zet ons in Vlucht/Vecht-modus. Wat toentertijd afdoende bleek neigt dit proces in onze huidige tijd niet tot rust te komen door die alledaagse prikkels. 

Het lijkt of we constant op de vlucht of aan het vechten zijn. Daardoor krijgt het lichaam niet de tijd om te herstellen met als gevolg hogervermelde klachten. De algemene graadmeter voor stress is cortisol, een hormoon van de bijnier. Het is belangrijk te weten dat alle stressvormen bijeengevoegd worden en zich ophopen. Dat betekent dat het aantal vormen van stress, ongeacht of je die nu wel of niet als stress ervaart, de intensiteit van iedere vorm van stress en de veelvuldigheid waarmee die optreedt, plus de tijd dat die aanhoudt, allemaal bij elkaar genomen je totale stressbelasting vormen. 

 Veelvuldige en/of aanhoudende stress leidt onvermijdelijk naar klachten, ook al ervaar je bepaalde klachten niet als stressgerelateerd. 

 Goed nieuws! ER IS NIKS MIS MET ACUTE STRESS! ZOLANG DEZE STRESS MAAR ACUUT BLIJFT.